A több mint 100 éves Győri Tulipános Általános Iskola mindig is nagy gondot fordított a gyerekek egészséges életmódjának kialakítására, megőrzésére és a rendszeres sporttevékenységre való nevelésre.

Az 1911-ben átadott iskola a kor igényeinek megfelelt. Kezdetben tornaszobával működött, de az 1990-es évek elejétől ez a lehetőség is megszűnt. A testnevelési órák kiszorultak az udvarra, a Dózsa-rakpartra és rossz idő esetén az alagsori folyosót kellett igénybe venni. Ettől függetlenül is sikerült hatékony testnevelés órákat tartani, és a gyerekekben kialakítani a rendszeres mozgás iránti igényt. Célunk minél többféle sportág megismertetése, megszerettetése és népszerűsítése volt. Kihasználva a jó földrajzi adottságokat, tömbösített órákon felsős tanulóink úszásoktatáson, alsósaink teniszoktatáson vehettek részt, és valamennyi diákunk a téli hónapokban megismerkedhetett a korcsolyázás örömeivel.

[awesome-gallery id=3147]

A változást az 1999-es év hozta az iskola számára a modern tornaterem átadásával. Tanulóink nagy örömmel és lelkesedéssel vették birtokukba a korszerűen felszerelt sportlétesítményünket, így az órák sokkal színesebbé, gazdagabbá váltak.

Napjainkban is számos sportszakkör működik és a heti kötelező 5 testnevelés órán kívül többféle lehetőség van a mozgásra.

• A kötelező úszásoktatás a 2016/17-es tanévben a 4. és 6. osztályosoknak Győr legújabb és legmodernebb uszodájában az Aqua Sportközpontban zajlik, ahova a gyerekeket busz viszi.

• Iskolánk kapcsolatban áll a GYAC Birkózó szakosztályával, így a 2016/17-es tanévben az alsós gyerekek egy féléven keresztül heti 1 testnevelési órán küzdő és önvédelmi órákat látogatnak. Itt alsós kisdiákjaink hivatásos edzők vezetésével ismerkednek meg a birkózás alapjaival.

• Diákjaink a nagy tömeget megmozgató futóversenyeken évről évre nagy létszámban vettek részt. Nem múlhatott el nélkülünk Samsung futás vagy "Futás a vakációba' rendezvény sem. A 2005. szeptemberében első ízben megrendezett Arrabona futófesztiválon tanulóink nagy részét mozgósítottuk, s megnyertük az iskolák közötti versenyt. Nagyban hozzájárultunk ahhoz is, hogy Révfalu első lett a kerületek közötti versenyben. Ezt az eredményt 2006. szeptemberében megrendezett II. Arrabona Run Futófesztiválon megismételtük, iskolánk 500 ezer forint értékű utalványt kapott első díjként. A FIFA '96 labdarúgó tornán a legtöbb fővel résztvevő tanintézményként nyomtatót nyertünk.

• Iskolánkban népszerű a labdarúgás, amelyet délután szakkör keretében űzhetnek az alsós és felsős gyerekek Németh Tamás tanár úr vezetésével. A Tulipános Labdarúgó Kupa 1999 óta minden tavasszal megrendezésre kerül, melyen győri és Győr környéki iskolák vesznek részt.

• A labdajátékok közül kedvelt sportág még nálunk a röplabda is, amely Békés Ferencné Erzsi nénivel az 1970-80-as években intézményünkben sikersportnak számított. Hosszabb kihagyás után egykori tanítványa Gallóné Schnepp Andrea 2004-ben indította újra és népszerűsítette a fiúk és a lányok körében is. Már az első évben a városi diákolimpián 2. helyezést értek el a II. korcsoportban. A röplabda edzések heti 2 alkalommal vannak alsósoknak és felsősöknek, fiúknak és lányoknak vegyesen.

A Magyar Röplabda Szövetség által meghirdetett Vollé!-2020 Röpsuli Programhoz iskolánk elsőként csatlakozott, amely az utánpótlás nevelést tűzte ki célul. Ennek keretén belül több korosztálynak szervezett tornákon vesznek részt a gyerekek, amelyeket szombati napokon bonyolítanak le, így sok szülő is láthaja és szurkolhat gyerekének.
Az egész kicsi 2. és 3. osztályosok a Belgiumból átörökített Manó kategóriában mérik össze tudásukat, a 4. osztályosok szupermini, az 5.6. osztályosok mini, a 7.8. osztályosok pedig gyerek kategóriában versenyeznek.
Iskolánk röplabda csapata részt vesz a városi bajnokságban, diákolimpián és a városban rendezett tornákon és kupákon is. Az általunk szervezett „Tuli-Röpi” Torna célja a röplabda sportág népszerűsítése és a sportkapcsolatok mélyítése az iskolák között.
• Nagy hagyománnyal rendelkezik a minitenisz oktatás is, amely korábban még a testnevelési órák anyagába is beépült. „Tuli-tenisz” kistérségi versenyünket 1992-től évente rendezzük meg, játéklehetőséget biztosítva az általános iskolás korosztálynak. A tehetséges diákokat egyesületekbe irányítjuk, további fejlődésük érdekében.

• Iskolánk több éves kapcsolatot ápol a GYAC fiú tornaszakosztályával. Alsós fiútanulóink heti két alkalommal torna előkészítő foglalkozásokon vesznek részt, és eredményesen szerepelnek a diákolimpiai csapatversenyeken. A legtehetségesebb diákok a szakosztályban folytatják tovább sport pályafutásukat. Több alkalommal is adtunk otthont a diákolimpia fiú torna városi döntőjének.

• Iskolánk egyik utánpótlás bázisa az Széchenyi Kosárlabda Akadémia UNI Győr kosárlabda csapatnak, amelyben nagyon sok tanulónk sportol. Az edzések iskolánk tornacsarnokában is zajlanak.

• Több évtizedes múltja van iskolánknak a Graboplast Győri Vízi Sportegyesület kajak-kenu és a GYAC Evezős szakosztályával. Tanulóink közül sokan megyei, országos, Európa- és világbajnok dobogós eredményekkel rendelkeznek. Intézményünk tanulója volt többek között Kadler Viktor Európa- és világbajnok, aki már 2004 óta a karácsonyi ünnepségünkön adja át az általa alapított „Az év sportolója” díjat, melyet az adott évben a legjobb sporteredménnyel büszkélkedő tanulónk vehet át.

• A városban megrendezésre kerülő Sárkányhajó versenyeken is többször részt vett már felső tagozatos gyerekekből álló csapatunk, amelyen 1. és 2. helyet is szereztek már a gyerekek.

• Több éve működik Túraszakkörünk, melynek keretében sok szép helyre eljutnak gyermekeink. Elindításával célunk az volt, hogy a gyerekeket kimozdítsuk a számítógép és televízió elől, szeressék meg a természetet, élvezzék a szabadban való túrázást, s ismerjék meg a tájékozódás és térképhasználat alapjait. • Több osztályunk járt már erdei iskolában Ravazdon illetve Börcsön.

• Télen minden évben lehetőség van a gyerekeknek sítáborba menni, ahol oktatásban részesülnek. Korábban Szlovákiába, napjainkban pedig Ausztriába szervezzük ezeket a táborokat vagy a hazai Eplény lejtőire, ha az időjárás és a hóviszonyok megengedik.

• A téli hónapokban több osztályban is szervezünk - testnevelési óra keretében - korcsolyázást a város műjégpályáján és a Dunakapu téren. Ezenkívül a műjégpálya által szervezett 10 alkalmas korcsolyaoktatásban is részt vehetnek a gyerekek.

• A napközis gyerekek körében igen közkedvelt a tornatermi tömegsport foglalkozás, s az év végén megrendezett kerékpáros ügyességi verseny, amelyből szintén hagyományt teremtettünk a nagy érdeklődés miatt.

• A Sport Legyen a Tied! mozgalomban is már többször részt vettek tanulóink, amelyet az egyetemi csarnokban rendeztek meg. Itt a gyerekek rövid idő alatt több mint 20 sportággal is megismerkedhettek, és azok közül kiválaszthatták a nekik legtesthezállóbbat a jégkorongtól a judón, a kosárlabdán, vagy a tornán át egészen a vívásig. 2016 őszén ennek keretében tollaslabda és tenisz bemutatót tartottak tornatermünkben.

• Több iskolai rendezvényen is szerepet kap nálunk a mozgás és a sport:
- családi napon és sportnapon játékos sportvetélkedőn mérhetik össze ügyességüket szülők és gyerekek;

- a tanév zárásaként többször megrendezésre kerülő „Tuli Kavalkád„ rendezvényünkön lehetőséget biztosítunk a tehetséges tanítványaink bemutatkozására. Itt szerepet kapnak a sport szakkörök is;

- az iskola 100 éves évfordulóján megrendeztük a 100 perc sportot, ahol foci, zsinórlabda, asztalitenisz, sor- és váltóversenyek, ügyességi feladatok várták a gyerekeket;

- az óvodásoknak is szervezünk hetente ovi tornát és iskolahívogató alkalmából tornatermi játékos sportfoglalkozást.

Sok olyan egykori és jelenlegi tanulóval büszkélkedhetünk, akik diákolimpián vagy felnőttként országos, illetve nemzetközi versenyeken eredményesen szerepeltek. Így utólag felsorolni nagyon nehéz valamennyiüket, csak az utóbbi időkből megemlítenénk néhányat közülük (nem szeretnénk megsérteni a véletlenül kimaradtakat)

 • atlétika: Fülöp Dorka
 • birkózás: Gyurasits Máté, Hannich Péter
 • cselgáncs: Boros Benjamin, Hannich Péter, Szilli Nóra
 • evezés: Bihari Tamás, Gál-Tóth Alpár, Gál-Tóth Csongor, Kalmár Gergely, Krenák Mihány, Szabó Bence
 • íjászat: Imri Ádám, Kollár Artúr
 • jégkorong: Faggyas Lilla
 • kajak-kenu: Baranyai Gergő, Bordás Blanka, Czéllai-Vörös Zsófia, Fülöp Dávid, Kadler Viktor, Szulics Gábor, Takács Tamara, Turi Beatrix
 • kosárlabda: Horváth Krisztina, Török Ágnes, Török Barbara
 • lövészet: Tatai Katalin, Tatai Tünde
 • öttusa: Kobrizsa Ádám, Pécsi István, Tóth Viktor
 • sakk: Börzsei András
 • tánc: Hancz Bianka
 • tenisz: Hannich Mónika, Mikó Zsófia, Pajor Dániel
 • triatlon: Barthalos István, Magyar Balázs, Turbék Ildikó, Varga Bence, Varga Noémi

Sportéletünk korábbi lapja az alábbi linken érhető el: Tulisport a múltból